Wat is de Marathon des Sables en waarom is deze zo populair?

Misschien heb je wel eens van de Marathon des Sables gehoord. De Marathon des Sables is een marathon die ieder voorjaar in de Sahara in Zuid-Marokko plaatsvindt. Je loopt tijdens deze loop in een eigen tempo over 200 tot 230 kilometer. De marathon bestaat uit 6 verschillende etappes die ieder 30 tot 90 kilometer zijn. Deze etappes gaan langs duinen, pistes, droge wadi’s, heuvel, steenachtige plateaus en nog veel meer. 

Waarom is de Marathon des Sables zo uniek?

De Marathon des Sables is een zeer unieke marathon, vandaar de populariteit. Je bent tijdens de marathon niet alleen maar bezig met het lopen, maar ook met het overleven van de marathon. Tijdens de marathon krijg je alleen wat water van de organisatie, de rest moet je zelf meenemen. Daarnaast moet iedere deelnemer ook zelf zijn onderdak regelen. Alle spullen die je daarvoor nodig hebt, neem je zelf overdag tijdens het lopen mee. 

De moeilijkst marathon in de hele wereld

Door veel mensen wordt de Marathon des Sables gezien als de moeilijkste marathon in de hele wereld. Er zijn ook veel deelnemers die de marathon een levensveranderende ervaring noemen. De Marathon des Sables kan ieder jaar opnieuw gedaan worden, aangezien het parcour ieder jaar verandert. Geen Marathon des Sables is dus hetzelfde. 

De weersomstandigheden

De weersomstandigheden tijdens de marathon variëren ontzetten. De ene dag heb je te maken met heel veel wind of zandwind, de andere dag kan het regenen en de dag erna moet je weer veel rekening houden met de extreme hitte. De verschillen in de temperaturen zijn erg groot, de dagen zijn heel warm en de nachten zijn heel koud. Overdag is het meestal rond de 20 tot 24 graden en in de nacht gemiddeld met 9 tot 12 graden. 

Niet te veel spullen mee

Er zijn natuurlijk een aantal benodigde spullen voor de Marathon des Sables, zoals water, voedsel en slaapspullen. Toch mag je niet te veel meenemen tijdens de marathon. Je rugzak mag bijvoorbeeld niet zwaarder zijn dan 15 kilogram. Het ideale gewicht is meestal nog lager, namelijk rond de 7 of 8 kilogram (zonder water), aangezien je niet te zwaar beladen wilt gaan lopen.