Met dit ochtendritueel krijg je het meeste gedaan

‘S ochtends opstaan is niet altijd even gemakkelijk. Er zijn dagen dat je niet goed in slaap komt of amper in slaap gekomen bent. Dit heeft effect op je productiviteit gedurende de dag. Een ochtendritueel is handig om te zorgen dat je fris en fruitig aan het werk gaat. Een koude douche is een optie. Dit activeert je lichaam en spieren zodat je gelijk wakker bent. Maar niet iedereen kan tegen deze plotse temperatuurwisseling. In dit artikel gaan we een alternatief aanbieden als ochtendritueel.

Een paar spieroefeningen

In de ochtend is het ook verstandig om een paar oefeningen te doen zoals 5 burpees of 5 sit ups of 5 push ups. Dit brengt je bloedsomloop op gang en je voelt je gewoon wat alerter. Het hoeft niet enorm zwaar te zijn dus houdt de herhalingen enkelcijferig. Gewoon voldoende zodat je ook je ademhaling iets versnelt en hierdoor minder geneigd bent om op snooze te drukken. Dit kan je ook toepassen tot je rit naar je werkplaats zoals met de fiets. In dat geval zijn de volgende twee voorstellen goed ter vervanging voor jouw ochtendritueel.

Iets voor de geest

Als je opstaat dan kan het zijn dat er nog een zekere mate van stress of angst aanwezig is in je lichaam. Een hectische avond voor het slapen kan dit met je doen en zodoende start je de dag ook onaangenamer. Daarom is het voor je geestelijke gesteldheid goed om 5 minuten te reserveren waar je helemaal niets doet. Dit is het beste om na de korte spieroefeningen te doen, zodat je deze tijd niet als toestemming gebruikt om langer in bed te blijven liggen. Een mindfulness meditatie of een begeleide meditatie van één van je favoriete goeroes is hiervoor erg inspirerend.

Het brein verzorgen

Een succesvol ochtendritueel bestaat veelal uit voor jezelf zorgen. Je brein is een belangrijk gereedschap om de dag door te komen en om zoveel mogelijk bezig te blijven. In de ochtend staan je hersenen meestal op inactief en dat is begrijpelijk. De beste manier om deze aan te wakkeren is om een kleine alinea te schrijven of uit een boekje lezen. Het zorgt ervoor dat je vroegtijdig begint om je gedachtegoed op gang te brengen en om deze op je werk verder te ontwikkelen, iets wat je elke dag goed van dienst kan zijn. Een stuk lezen uit een non-fictie boek is prima zolang je hier maar niet te veel aan hangt want tijdens je werk hoor je je tot andere dingen te concentreren.