Kabinet stelt warmtepomp als norm vanaf 2026

Het kabinet heeft aangekondigd dat het vanaf 2026 verplicht is om bij het vervangen van de cv-ketel over te stappen op een duurzamer alternatief. De warmtepomp wordt daarbij de norm. Dit is onderdeel van een pakket aan klimaatmaatregelen om het verbruik van aardgas drastisch te verminderen. Het geldt in principe voor alle woningen, winkels, scholen en kantoren, maar er zijn enkele uitzonderingen op de regel. In dit artikel vertellen we meer over deze aankondiging van het kabinet en de toepassing van de maatregelen.

De maatregelen

De warmtepomp wordt vanaf 2026 de standaard voor het verwarmen van woningen. Bij het vervangen van de cv-installatie is men vanaf 2026 verplicht om te kiezen voor een duurzamer alternatief. De verplichting geldt alleen als de cv-ketel aan vervanging toe is. De cv-ketel hoeft nog niet noodzakelijk de deur uit, want men kan ook kiezen voor een zogeheten hybride warmtepomp die kan samenwerken met de cv-ketel. De cv-ketel springt in dat geval alleen bij als er een grote vraag is naar warmte en dat zorgt al voor een aanzienlijke besparing op het gasverbruik.

De uitzonderingen

Vooralsnog zijn er een aantal uitzonderingen op de regel, waaronder:

  • appartementen;
  • monumenten;
  • woningen die binnen 10 jaar op het warmtenet worden aangesloten;
  • situaties waar de norm niet goed kan worden toegepast vanwege geluidseisen, noodzakelijke aanpassingen of onevenredige kosten.

Lees meer over dit politieke besluit en de exacte maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

De impact op het milieu

Er werden eerder vragen gesteld over de milieuprestaties van warmtepompen. Daarom heeft TNO hier onderzoek naar gedaan in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hieruit bleek dat (hybride) warmtepompen vrijwel altijd beter voor het milieu zijn dan een cv-ketel en de materialen een kleinere milieu-impact hebben dan de impact die ze hebben op het energieverbruik. Dit is afhankelijk van de soort warmtepomp, de situatie en het koudemiddel.

ISDE-subsidie voor warmtepomp

Om tegemoet te komen in de kosten van energiebesparende maatregelen, heeft de overheid de ISDE-subsidie in het leven geroepen. Dit geldt ook als subsidie voor een warmtepomp, specifiek bij de aanschaf van een warmtepomp voor bestaande bouw, dus niet voor nieuwbouw. Per jaar is er een budget beschikbaar voor de ISDE-subsidie en voor 2023 was dat 350 miljoen euro. Binnen 24 maanden na de installatie van de warmtepomp dient hiervoor de aanvraag gedaan te worden en indien de aanvraag goedgekeurd wordt, ontvangt de aanvrager daar binnen 8 weken per post bericht van.  

Het kabinet trekt de komende tijd op met installateurs en fabrikanten van warmtepompen om ervoor te zorgen dat er voldoende installateurs van warmtepompen zijn en voor het stellen van kwaliteitseisen aan de warmtepompen voor woningeigenaren. Blijf up-to-date met alle berichten in de categorie ‘Politiek’.