Gereedmaken voor de Olympische Spelen

De Olympische Spelen zijn om de vier jaar. Er zijn Zomerspelen, Winterspelen en Paralympische Spelen die verschillende sporten laten zien. Zo zijn de Zomerspelen hoofdzakelijk over atletiek en de Winterspelen over schaatsen, ijshockey, skiën en snowboarden. De Spelen worden altijd georganiseerd op verschillende plekken. Zo waren de recente Winterspelen in Zuid Korea en de recente Zomerspelen in China. Sporters die voor de Spelen trainen hebben een sportschema daar zeg je u tegen. Deze sporters moeten namelijk in topconditie zijn om op het gewenste niveau te presteren. In dit artikel gaan we iets zeggen over wat een topsporter voor de Olympische Spelen onderscheidt van de gemiddelde persoon.

Samen met TeamNL door corona

Als je zou willen kan je samen met het Nederlandse Olympisch Team sporten. Op de website staan enorm veel artikelen en video’s over de sport routines van de sporters. Deze zijn dus online te vinden en kan je elk moment nabootsen om dezelfde workout te krijgen. Deze filmpjes zijn op deze manier interactief en geven je een eerste ervaring om te voelen hoe het is als topsporter. Deze online trainingen zijn ideaal voor mensen die voortdurend thuiswerken als het gevolg van de corona lockdown. Tijdens een pandemie is het belangrijk om niet de drukte op te zoeken, zelfs als je met deze menigte sporten gaat. Het beste is om te sporten in kleine groepjes zoals met 2 tot 4 personen.

Gespecialiseerde training met onderbouwde wetenschap

Sporten is meer dan alleen maar je lichaam bewegen. Er zit enorm veel kennis in om te leren hoe je kan bewegen met een toekomstgerichte focus. Het is namelijk zo dat je als sporter gauw je lichaam kan toetakelen en niet meer kan concurreren. Men zegt dat het lichaam hun tempel is en terwijl dat zo is, moet er aandacht worden besteed aan de onderliggende wetenschap van sporten. Topsporters maken gebruik van een training die ook het sportevenement centraal nemen. Deze training is dan gericht op een “macrocycli”. Dit is een training die geleidelijk de sporter brengt naar een moment waar de sporter zijn topvorm bereikt en op deze manier wereldrecords behaalt. Een macrocycli is bedoeld om dus zo veel mogelijk energie en spierkracht te besparen tot het moment dat de sporter het dichts bij een doorbraak van een record of een eerste medaille komt. Over dit proces kan je een heel sportseizoen doen maar het kan ook verspreid worden over een evenement waar je specifiek in één sport het hoogst wil scoren.