De wetgeving rond wegwerpplastic

De overheid neemt steeds meer maatregelen om plastic zwerfafval te verminderen. Maar hoe zit dat nu precies, wat zijn de regels? We geven duidelijkheid in dit artikel. 

Waarom de nieuwe regels?

Er is een forse toename in de hoeveelheid wegwerpplastic dat we weggooien en in veel gevallen zelfs op straat en in de bosjes terecht komt. Veel te veel, onnodig afval. Er zitten veel giftige stoffen in plastic en daarom kan het schade toebrengen aan het milieu. Reden genoeg voor de overheid om acties te nemen. De richtlijnen zijn onderdeel van de Europese ‘Single-use plastics’-aanpak.

3 juli 2021: verbod op de verkoop van plastic wegwerpproducten

De overheid heeft op 1 juli 2021 de eerste regels ingevoerd rondom wegwerpplastic. Het gaat daarbij om het verbod op de verkoop van plastic producten zoals wegwerprietjes, borden, wattenstaafjes, bestek en ballonstokjes. Hier mag dus geen plastic in verwerkt zitten. Daarnaast is op deze datum een verbod op drank- en voedselverpakkingen met een soort piepschuim (EPS en XPS).

1 juli 2023: verbod op gratis plastic bekers en bakjes

Het volgende deel van nieuwe regels omtrent wegwerpplastic is per 1 juli 2023 al ingegaan. Het gaat hier om het verbod op gratis plastic bekers en bakjes. Denk hierbij niet alleen aan de plastic wegwerpbekers, maar ook de bakjes die ‘gratis’ weggegeven werden bij afhaalmaaltijden en maaltijdsalades. Wanneer hier plastic in verwerkt zit, moet hier sinds 1 juli 2023 een toeslag voor gevraagd worden. Wanneer de bekers en verpakkingen 100% plasticvrij zijn, hoeft dit uiteraard niet.

1 januari 2024: plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen ter plaatse verboden

Per 1 januari 2024 worden de regels nog verder aangescherpt en dan zijn plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen overal ter plaatse verboden. Dit betekent dat ze bijvoorbeeld niet meer verstrekt mogen worden bij bedrijven en restaurants. En denk bijvoorbeeld aan festivals. Wat wel mag is het verstrekken van herbruikbare bekers en verpakkingen.

Hoe ga je als bedrijf om met deze regels?

Kijk als bedrijf hoe je slim kunt omgaan met de vernieuwde regels omtrent wegwerpplastic. Ga je een toeslag vragen of ga je herbruikbaar plastic aanbieden? Of kies je juist voor bakjes of bekers die gemaakt zijn van materialen waarin geen plastic verwerkt zit. Er zijn tegenwoordig. verschillende bedrijven die herbruikbare bekers en bakjes aanbieden en die je zelfs kunt laten bedrukken met je logo of boodschap. Kijk bijvoorbeeld eens naar de plastic bekers van Pinkcube. Het grote voordeel is dat deze door de bedrukking bijdragen aan de zichtbaarheid van je merk.  

Er speelt dus veel op het gebied van het terugdringen van plastic. En dat is uiteindelijk alleen maar goed voor het milieu. Als bedrijf lever je in dat geval daar dus ook een bijdrage aan. Meer weten over nieuwe regelgeving? Lees dan de artikelen in de categorie ‘Politiek’