Loading...
Navigatie:  Home  >  Nieuws  >  Bericht

Nederland legt Iraanse studenten nog meer aan banden

 15 maart 2019 

    Print       Email

Redactie GFC Nieuws — De Nederlandse overheid legt Iraanse studenten nog meer restricties op, meldt het Iraanse nieuwsagentschap IRNA. Zodoende wil Nederland voorkomen dat “gevoelige technologieën” naar Iran lekken. Voor zover bekend is er nog nooit informatie uit Nederland naar Teheran gelekt. Nederlandse inlichtingendiensten zeggen ook dat er geen reden is voor concrete zorgen, meldt de NOS.

“De Nederlandse regering onderwierp Noord-Koreaanse studenten aan de regeling vanwege de VN-sancties en wil nu in een discriminerende beweging hetzelfde doen met Iraanse studenten onder het voorwendsel van een vermeende link naar het Iraanse programma voor ballistische raketten,” zegt IRNA.

De VN bracht in 2006 een resolutie uit die moest tegengaan dat Iran nucleaire kennis krijgt. Sindsdien krijgen Iraanse studenten alleen nog een visum wanneer hun beoogde universiteit verklaart dat zij niet in contact kunnen komen met “gevaarlijke nucleaire kennis.”

Tegenstanders van de regeling wijzen erop dat Iran reeds lang beschikt over de kennis die de VN bij de studenten wil weghouden.

Bovendien is Nederland als braafste jongetje van de klas de grote verliezer, weet de Delftse professor Arie van Deursen:  “We lijken hier te vergeten dat Iraniërs ontzettend goede studenten zijn. Nederland doet zichzelf met deze maatregel tekort”.

En, opmerkelijk: de universiteit van het Iraanse Isfahan meldt dat steeds meer van hun studenten naar de VS vertrekken.  

 

    Print       Email
  • Published: 22 uur ago on 21 mei 2019
  • By:
  • Last Modified: mei 21, 2019 @ 2:25 pm
  • Filed Under: Nieuws