Loading...
Navigatie:  Home  >  Nieuws  >  Bericht

VS: oppassen met Chinese leningen

 13 maart 2018 

    Print       Email

Amerika waarschuwt Afrikaanse landen: kijk uit met lenen van China. Grote Chinese leningen zouden op de lange termijn gevaarlijk kunnen zijn voor de soevereiniteit van de landen, waarschuwt de VS.

Vóór zijn vertrek naar Afrika, waar hij een vroegtijdig afgebroken rondreis maakte, sabelde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson in een toespraak op de George Mason University in de Amerikaanse staat Virginia “Chinese financiële praktijken op het Afrikaanse continent” neer.

Tillerson zei dat met deze leningen Afrikaanse landen in een afhankelijke positie gedwongen worden en hun groei schaden.

“Chinese investeringen hebben wel het potentieel om de infrastructuurkloof in Afrika aan te pakken, maar de aanpak heeft geleid tot toenemende schulden en schept weinig tot geen banen in de meeste landen,” vervolgde Tillerson.

“In combinatie met de politieke en fiscale druk, brengt dit de natuurlijke rijkdommen van Afrika en de economische stabiliteit op de lange termijn in gevaar,” doceerde hij.

Shithole

De opmerkingen van Tillerson over China komen in de nasleep van verdere hulp van Peking aan een reeks Afrikaanse landen. Zijn Chinese tegenhanger, Wang Yi, had in januari een bezoek gebracht aan Rwanda, Angola, Gabon en São Tomé en Principe.

Dezelfde maand had zijn baas, Donald J. Trump, naar verluidt uitgehaald naar “mensen uit ‘shithole’-landen”, wat tot verontwaardiging in Afrika had geleid.

Tillerson moest zijn reis vroegtijdig afbreken: vandaag werd hij de laan uitgestuurd. De Amerikaanse buitenlandse belangen worden voortaan behartigd door CIA-directeur Mike Pompeo.

    Print       Email
  • Published: 1 dag ago on 15 december 2018
  • By:
  • Last Modified: december 15, 2018 @ 1:51 pm
  • Filed Under: Nieuws