Loading...
Navigatie:  Home  >  Nieuws  >  Bericht

Worden we dommer met zijn allen? Ja, zeggen knappe koppen (en zij vertellen ook hoe dat komt)

 13 februari 2018 

    Print       Email

Er moet iets zijn wat de mensheid dommer maakt, grapte een Brits dagblad. De krant demonstreerde zijn stelling met een voorbeeld uit zijn Facebookpagina.

Een trein stopt bij het eerste station. 19 passagiers stappen uit, 17 mensen stappen in de trein. Er zijn nu 63 mensen aan boord. Met hoeveel passagiers is de trein vertrokken?

Tot stomme verbazing van de krant hadden de meeste mensen die op deze som reageerden, het fout. Op een Facebookpagina voor leerkrachten werd ‘46’ uitgeroepen tot het juiste antwoord.

Er waren maar heel weinig mensen die correct ‘65’ antwoordden. Wat is hier aan de hand, vroeg de krant zich af.

Joachim Hagopian, schrijver van The Dumbing Down of America – By Design (vrij vertaald: Hoe Amerika steeds dommer wordt) identificeerde naast een aantal factoren als falend onderwijs, de rol van de media en een reeks andere zaken, nog iets verontrustends: wij eten ons dom.

Fluoride

Harvard Study Confirms Fluoride Reduces Children’s IQ

Ons lichaam wordt belaagd door bestrijdingsmiddelen, zware metalen, hormonen en andere gifstoffen die wij innemen met de lucht die wij inademen, ons voedsel en drinkwater.

In september 2017 waren er reeds 58 onderzoeken naar het verband tussen het innemen van fluoride en de menselijke intelligentie, schreef Fluoride Alert.

Deze onderzoeken leverden overstelpend en onthutsend bewijs dat fluoride de hersenen van vooral kinderen beschadigt.

Veel kinderen (en volwassenen) krijgen fluoride naar binnen bij het tandenpoetsen, wanneer een gefluorideerde tandpasta wordt gebruikt. Het komt ook voor in thee, zeevis en een groot aantal andere producten.

Lood

Klik voor vergroting

Twee Amerikaanse gezondheidsorganisaties, de Environmental Protection Agency (EPA) en de Centers for Disease Control and Prevention (CDC), maar ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn het roerend met elkaar eens: geen enkele hoeveelheid lood in het lichaam van een kind is veilig.

Er zijn weinig stoffen die de intelligentie en het gedrag zoveel schade berokkenen als lood. 

Lood sluipt ons drinkwater binnen wanneer loodhoudende waterleidingbuizen gaan roesten, vooral wanneer het water een hoge zuurgraad heeft.

Het probleem doet zich ook voor wanneer wij messing of koperen kranen in huis halen of waterleidingbuizen vastzetten met loodsoldeer.

De EPA zegt het heel duidelijk: de maximaal toegestane hoeveelheid lood in drinkwater is nul procent. 

Transvet

Om onverzadigde olie langer houdbaar te maken, wordt zij vaak geraffineerd of gedeeltelijk gehard. Bij dit proces kunnen transvetzuren ontstaan.

Transvet is een kunstmatig vetzuur dat door het lichaam niet wordt herkend. De werking van transvet in ons lichaam kun je vergelijken met de motor van een luxe auto waar je een handjevol zand in gooit.

Behalve een vernietigend effect op je gezondheid (het draagt bijvoorbeeld bij aan hart- en vaatziekten) blijkt dat transvet ook je geheugen aantast

Transvet komt in bijna alle fabrieksvoeding voor. Het ontstaat tevens wanneer je bakt met onverzadigde olie, bijvoorbeeld soja- of zonnebloemolie.

Slimme jongens

In Amerika zijn fabrikanten verplicht op hun verpakkingen te vermelden of er transvet in het product zit. Daar hebben zij, samen met de Amerikaanse overheid, een trucje op gevonden.

Zolang het product minder dan een halve gram transvet per portie bevat, mag de fabrikant opschrijven dat het product “transvetvrij” is. Een portie kan zijn twee koekjes, of één plakje pizza, of twee sneetjes brood met margarine.

Wat nu als een koekje 0,4 gram transvet bevat? Volgens de verpakking is dat gelijk aan nul procent. Eet je vier koekjes, dan zit je echter opeens op 1,6 gram transvet – dichtbij je max voor de dag.
Doe je daar een plakje pizza overheen, of smeer je margarine op je boterham, dan zit je meteen ruim over de maximale hoeveelheid.

Wat nu?

Kun je de opgave hieronder oplossen? Nee? Dan is het de hoogste tijd dat jij je keukenkastje (en je koelkast) eens grondig reorganiseert (het filmpje mag je pas daarna bekijken!).

 

 

 

 

    Print       Email
  • Published: 1 dag ago on 20 januari 2019
  • By:
  • Last Modified: januari 20, 2019 @ 7:03 am
  • Filed Under: Nieuws