Loading...
Navigatie:  Home  >  Wetenschap & Technologie  >  Bericht

Waar is het toilet?!

 17 januari 2017 

    Print       Email

Engelse artsen lijken een oplossing te hebben ontwikkeld voor mensen met een overactieve blaas. Het leven van personen met deze aandoening draait in hoofdzaak om dat ene: waar is het dichtstbijzijnde toilet?

De Daily Mail, die het verhaal brengt, beschrijft een overactieve blaas als een veel voorkomend kwaaltje waarbij de hersenen verkeerde berichten sturen naar de blaas. Die denkt daardoor dat de blaas vol is, ook wanneer dat niet het geval is.

Normaliter urineert een gezond mens vier tot zesmaal per dag; personen met een overactieve blaas ‘moeten hoognodig’ tussen acht en 30 maal per dag.

Eén theorie is dat sommige patiënten mogelijk een milde, chronische urineweginfectie hebben.

De gebruikelijke medicatie levert diverse bijwerkingen op. Al jaren wordt ook gewerkt met implantaten die zenuwen, die de blaasfunctie beïnvloeden, stimuleren. Dit vergt echter een redelijk ingrijpende operatie.

Bij een andere optie wordt een fijne naald boven de enkel ingebracht. Een elektrode stuurt een lichte stroom door de naald naar de zenuwen die de blaasspieren stimuleren waardoor de vele contracties hiervan stoppen.

Een nieuwe zenuwstimulator kan binnen een kwartier worden ingebracht, en is 90 procent kleiner dan de meeste modellen. Bovendien kan hij gemakkelijker, met plaatselijke verdoving, worden ingebracht.

De resultaten zijn hoopgevend: alle patiënten bij wie de stimulator is ingebracht, melden goede resultaten.  

    Print       Email