Loading...
Navigatie:  Home  >  Gezondheid & Voeding  >  Bericht

Dieetdrankjes nergens goed voor

 9 januari 2017 

    Print       Email

Er is geen bewijs dat drankjes met zoetstof helpen tegen overgewicht, zeggen wetenschappers van het Imperial College London en van twee Braziliaanse universiteiten. 

Dat niet alleen: kunstmatig gezoete drankjes kunnen een risicofactor zijn voor chronische aandoeningen, zeggen zij.

Kunstmatig gezoete dranken worden aanbevolen als gezond alternatief voor gesuikerde dranken. Maar in een paper, opgesteld door de wetenschappers, schrijven zij dat hier geen bewijs voor is.

De algemene perceptie is dat dieetdranken gezonder zijn omdat er geen suiker in zit, en dat zij helpen bij gewichtsverlies, zegt professor Christopher Millet die meedeed aan het onderzoek.

Maar de bevindingen van wetenschappelijk onderzoek hiernaar zijn niet eenduidig. 

Sommige onderzoeken laten geen enkel effect zien, andere tonen slechts een bescheiden gewichtsverlies aan.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseerde in 2015 dat volwassenen en kinderen hun suikerinname beperken tot minder dan 10 procent van hun totale energie-inname.

Dat leidde in een aantal landen tot invoering van maatregelen om de consumptie van gesuikerde drank te verminderen, en dat bracht weer een toename van het gebruik van kunstmatig gezoete dranken als alternatief om de winsten van de fabrikanten in stand te houden, concluderen de onderzoekers.

Zij zijn bang dat extra belastingen op alleen gesuikerde drank zal leiden tot een toename van het drinken van kunstmatig gezoete drankjes in plaats van gewoon water, “de beste vorm van hydratering voor iedereen”.  

    Print       Email