Loading...
Navigatie:  Home  >  Wetenschap & Technologie  >  Bericht

Waarom mannen geen penisbot meer hebben

 15 december 2016 

    Print       Email

penisbotManlijke walrussen hebben er eentje van tot wel 60 centimeter lang. Daar staat die van apen tegenover: hooguit zo lang als een vinger.

Mensenmannen hebben er echter geen: het penisbot.

Lang, heel lang geleden, hadden mannen wel degelijk een baculum, zoals het botje ook wel genoemd wordt.

Onderzoek van het University College London bracht aan het licht waar het bot van onze mannen naar toe ging.

De wetenschappers zagen het bot voor het eerst bij zoogdieren opduiken tussen 145 en 95 miljoen jaar geleden. Daarna werd het bij sommige dieren groter en bij anderen kleiner.

Makaken, die amper 10 kilo wegen, hebben een extreem lang penisbot van 5 centimeter. Die van de veel grotere chimpansee is niet langer dan een vingernagel van een mens.

penisbottenUit het onderzoek bleek dat bij mannen die een “verlengde intromissie” hadden – een dure uitdrukking voor een langer durende vrijpartij – het penisbot ook langer was. Het bot zorgde er namelijk voor dat mannen vaker en langer seks konden hebben.

Toen de mens rechtop ging lopen, een kleine 2 miljoen jaar geleden, en wij monogaam werden, hoefden mannen hun concurrenten niet meer weg te houden van vrouwen door langere seks.

De seks werd korter – zo kort, dat het baculum overbodig werd, zeggen onderzoekers. Wetenschappers zeggen dat menselijke mannetjes van penetratie naar zaadlozing gaan in gemiddeld minder dan twee minuten. Uit het beroemde seksonderzoek van Alfred Kinsey en medewekers bleek o.a. dat tot driekwart van alle volwassen mannen binnen twee tot drie minuten een zaadlozing heeft.

Het verband tussen langer durende seks en de lengte van het penisbot is ook zichtbaar bij andere diersoorten. Chimpansees en bonobo’s, de meest naaste verwanten van de mens, hebben korte intromissies – ongeveer zeven seconden bij chimps en 15 seconden bij bonobo’s.

adam-ribDat is terug te zien in hun penisbot: bacula van 6 tot 8 millimeter. Zij hebben nog wel te maken met veel concurrentie van andere mannetjes, en dat is de reden waarom zij nog steeds hun botje hebben, hoe klein dan ook.

Er is overigens nog een totaal andere uitleg waarom mensen geen penisbot hebben, die terug te vinden is in het Bijbelboek Genesis.

De Amerikaanse hoogleraar Bijbelse literatuur Ziony Zevit opperde in 2015 dat Eva niet is gemaakt uit een rib van Adam. Het Hebreeuwse woord ‘tsela’ in het scheppingsverhaal betekent volgens hem niet ‘rib’.

Het zou verwijzen naar lichaamsdelen die zijwaarts uitsteken uit een rechtopstaand menselijk lichaam.

Vandaar dat hij vermoedt dat God voor het creëren van Eva het penisbot van Adam gebruikte.

    Print       Email