Loading...
Navigatie:  Home  >  Gezondheid & Voeding  >  Bericht

Melk is goed voor elk – kind, maar niet voor volwassenen

 23 december 2016 

    Print       Email

Voedingsspecialist Mark Hegsted van de Harvard Universiteit toonde in 1951 (!) aan dat het drinken van melk nauwelijks bijdraagt aan het calciumgehalte in ons lichaam, en dat geen melk drinken geen calciumtekort opleverde.

Zijn onderzoek verdween in de koelkast en Amerika bleef – aangemoedigd door de overheid – braaf elke dag 2 tot 3 glazen melk drinken.

Melk bleef in de voedselpiramide, wat miljarden dollars subsidie oplevert via diverse overheidsprogramma’s.

Ten onrechte, zeggen steeds meer wetenschappers. Want veel recente studies bevestigen wat Hegsted al een halve eeuw eerder riep: volwassenen hebben maar heel weinig aanvullend calcium nodig.

Sterker nog: een groeiend aantal onderzoeken laat zien dat teveel zuivel schadelijk kan zijn voor volwassenen.

Zo zag Walter Willet, die leiding geeft aan de voedingsafdeling van Harvard, dat vrouwen die meer dan twee en een half glas melk per dag dronken, een hoger risico hadden op botfracturen.

Mannen die twee glazen of meer drinken, hebben bovendien tweemaal zoveel kans op het ontwikkelen van prostaatkanker (  1  |  2  |  3  ) dan zij die geen melk drinken, ontdekte Willet.

Kinderen kunnen wel profiteren van melk, omdat zij daarmee veel voedingsstoffen – waaronder calcium, noodzakelijk voor de groei van gezonde botten – naar binnen krijgen.

Hoewel zelfs de WHO en de FAO twijfels uitspreken over melkconsumptie door volwassenen, blijft de commissie die de Amerikaanse overheid moet adviseren over voedingsrichtlijnen stug volharden in de huidige voorschriften.

Onderzoekswebsite Mother Jones heeft een donkerbruin vermoeden dat dit iets te maken heeft met het feit dat de leden van de adviescommissie ook verbonden zijn aan de producenten van melkproducten.

    Print       Email